SavjetiWindows

Kako vratiti obrisane slike i fajlove | ITRevolucija

To se desilo većini. Izbrišete slike ili datoteku, a zatim shvatite da vam je potrebna i da je morate vratiti. Ovaj vodič objašnjava kako vratiti obrisane slike i fajlove.

Pokušali smo sa raznim alatima i većina nije odradila posao kako treba, na kraju smo pokusali sa programom Recuva i ovaj vodič ide detaljnije. Mi ćemo pokriti sve što vam je potrebno, ako želite uspješno vratiti izbrisane datoteke.

Da li je datoteka zaista izbrisana?

Ako niste sigurni da li ste trajno izbrisali datoteku, obavezno pretražite okolo. Pokušajte da izvršite pretragu u dokumentima. U operativnom sistemu Windows pogledajte i u korpi za otpatke.
Takođe možete kliknuti desnim tasterom miša u prozor Recycle Bin, a zatim izaberite Sort By> Date Deleted da biste lakše pogledali nedavno izbrisane datoteke.

Napomena: Programi kao što je CCleaner prazne Recycle Bin kada ga pokrećete, tako da CCleaner i slični programi koji se automatski pokreće u pozadini mogu spriječiti vraćanje datoteka iz korpe za otpatke.

Ako je vaša datoteka bila sačuvana u programima, kao što su Dropbox, Google Drive ili OneDrive, obavezno se prijavite na svoj nalog na web lokaciji servisa i provjerite svoje izbrisane datoteke tamo – možda ćete naći da se datoteka i dalje može vratiti.

Kako vratiti obrisane slike

U google ukucajte Recuva, ili kliknite ovdje
kako vratiti obrisane slike

Kliknite na Download Free Version, to će vas odvesti na dno stranice

Kliknite na Free download

Zatim odaberite FileHippo ili ovu drugu opciju.

Pritisnite zeleno dugme u desnom gornjem ćošku ” Download Latest Version”, nakon toga pitati će vas hoćete li da spasite vi recite da hoćete, te kada se skine vi pokrenite instalaciju.

Kada započnete instalaciju dočekat će vas ovo.

Kliknite Install

Eh kada se došli do ovog dijela, ako znate koji fajl tražite, npr. potrebna vam je slika odaberite Pictures, ili ako tražite neki Word faj kliknite Documents. Ukoliko niste sigurni šta zapravo želite da vratite odaberite All Files. Onda će Recuva skenirati vaš uređaj za sve moguće fajlove koji se mogu vratiti.

Ovdje nas pita koji dio želimo skenirati. Moj obrisani fajl se nalazio na USB memorijskom stiku. Tako da sam ja odabrao: ” In a specific location” te locirao USB stick J:\ . Vi možete spojiti vaš telefon preko USB kabla te odabrati njega. Ovdje također imate i mogućnost da odaberete neki folder (ako se u njemu nalazio obrisani fajl).

Ako vam je poznata lokacija obrisanog fajla odaberite nju, jer ćete smanjiti vrijeme skeniranja tj. čekanja.

Preporučujem vam da odaberete “Enable Deep Scan” – Ovo će omogučiti bolje pronalaženje vašeg obrisanog fajla, ali samim time proces će duže trajati ako skenirate uređaj sa puno memorije (GB ).  Nakon toga Kliknite Start.

Proces skeniranja, čekajte dok obavi svoj zadatak.

Eh, tu možemo vidjeti sve fajlove koje možemo povratiti. Tačnije fajl koji sam greškom obrisao, i želim da vratim je ITRevolucija slika tj. TR.png. Pa ću nju selektovati i kliknuti dugme Recover ( donji desni ćošak)

Nakon toga nas pita gdje želimo da spasimo fajl koji smo vratili. – Spasite gdje god želite.

Zaključak – Kako vratiti obrisani fajl

Imajte na umu da se neki fajlovi ne mogu u potpunosti vratiti, barem ne uz Free verziju ovog software-a. Prije nego što sam obrisao fajl , tačnije sliku imala je naziv ITR.png, a možete vidjeti da nakon vraćanja tj. pronalaska se zove _TR.png, ako su vam neki fajlovi veoma bitni i na ovaj način ne možete da ih vratite, uvijek postoje firme poput http://www.servisracunalarijeka.com/ koje mogu ovo učiniti za vas, jer posjeduju potrebnu opremu.

Tagovi
Prikaži više

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.